Asma Al-Hassani i samtal med kollega i ett kontorslandskap

Mångfald skapar värde

– För att få optimal effektivitet och dra nytta av mångfald måste vi skapa en arbetskultur där alla kan vara 100 procent närvarande utan att behöva lägga en del av energin och kapaciteten på att skydda sig för att arbetskulturen är otrygg, säger Loveleen Riheel Brenna, grundare av Seema – centrum för mångfald.

Porträttbild av Loveleen Riheel Brenna, grundare av Seema – center för mångfaldsledning

Loveleen Riheel Brenna, grundare av Seema – center för mångfaldsledning

När medarbetare upplever psykologisk trygghet känner de sig inkluderade. – Det är stor skillnad på att bli sedd för den man är och att någon ser en för att man har en funktionsnedsättning, är kvinna i en mansdominerad miljö eller har en annan hudfärg, säger Brenna. När vi lägger till rätta för att alla verkligen ska kunna vara sig själva ökar trivseln, motivationen och effektiviteten. Det finns guldet.

Hur skapar vi jämställdhet?

Vi måste titta på språk, system och verktyg, säger Brenna. Jämställdhet innebär att fokusera på hela människan. I stället för att reducera människor till exempelvis kvinnor eller män måste vi som chefer, företag och kollegor erbjuda lika möjligheter och jämn terräng. Då kan de alla navigera som jämlikar, bemöta varandra med respekt och känna sig erkända som resurser. Vi måste titta på hur privilegier fördelas och komma ihåg att vi inte skapar jämlikhet genom att kvantifiera, utan genom att ge alla lika möjligheter att vara sig själva.

Att alltid vara sig själv på jobbet innebär att du slappnar av, känner dig psykologiskt trygg och sedd, och vet att du kan dela med dig av insikter och kunskaper precis som du är. När du får vara 100 procent på plats behöver du inte lägga energi på att skydda dig mot rasism, stigmatisering och diskriminering.
Loveleen Riheel Brenna, grundare av Seema, Norges främsta företag inom arbetsmiljö och mångfaldsledning